Optimist

De Optimist vaart vrolijk voort...

De afgelopen periode is weer onwijs gezellig geweest bij de Optimist. Onze dolfijntjes hebben hard gewerkt: er is veel gezien, gevoeld, geproefd, geroken en gehoord. De thema’s die wij na de kerstvakantie hebben behandeld, waren (winter)kleding en voeding. We hebben voor het thema kleding een heuse wasserette in de klas gehad, waar kleding door de kinderen werd gewassen, opghangen en gestreken. Er zijn allerlei leuke en gekke knutselopdrachten gedaan; van het maken en versieren van een muts, wanten en een sjaal tot het verven met veters. Wat echt ontzettend leuk was, was de knutselochtend met oma’s en mama’s. Alle kinderen hadden iemand bij zich en maakten samen met hun eigen oma of moeder een waslijn in het veld. Voor het thema voeding hebben we een echte pizzeria in de klas gehad. Op vrijdag 17 februari  hebben de kinderen zelfs eigen pizza’s gebakken en gegeten. Dat was echt heerlijk! 


Pizza’s bakken

We hebben in de klas al verschillende keren gesproken over de pizzeria, wat er op een pizza zit en over boodschappen doen en het maken van een boodschappenlijstje, maar nu kwam daar toch wel iets culinairs bij: de kinderen hebben allemaal op vrijdag 17 februari hun eigen pizza mogen bakken én opeten. Verschillende ingrediënten lagen er klaar om op de pizza te doen, waar de kinderen zelf uit mochten kiezen. Er was uiteraard kaas en tomaat, maar ook paprika, ananas, champignon en vegetarische worst behoorden tot de keuzes. Het was leuk om te maken, maar nog lekkerder om het op te eten! 


Knutselochtend

Hoe fijn is het om te knutselen op school... Maar hoe ontzettend gezellig is het als je eigen moeder of oma met je mee knutselt! De kinderen maakten allemaal een waslijn in het veld. Aan het waslijntje kwamen kledingstukken te hangen die de kinderen hadden ingekleurd. Naast het waslijntje tekenden de kinderen zichzelf. En om het waslijntje heen waren een boom, een zon en bij sommigen zelfs een vogel of een eekhoorn te zien. Wat een leuke opdracht en wat een mooie resultaten. Maar veel belangrijker: wat hebben we ons best gedaan en wat hebben we een plezier gehad met onze eigen mama of oma! Dit doen we maar snel nog een keer...


De wasserette

Wat een feest: alle kinderen weten ongeveer wel hoe thuis de was gedaan wordt. Maar als je het nu zelf mag doen, is dat eigenlijk toch best wel leuk. Wat een enthousiasme bij de kinderen toen wij samen de was gingen doen. Meisjes én jongens stonden te dringen om het wasmachine ‘aan’ te mogen zetten of kleding in de wasmand te mogen doen. Ook het ophangen van de kleding werd erg interessant gevonden. En dat bleek nog best een klus om die knijpers open te krijgen en daarmee kleding aan het lijntje op te hangen...


Kerstbrunch

Op woensdag 21 december hebben de kinderen van de Optimist een heerlijke kerstbrunch gehad. Bijna alle mama’s en papa’s hadden iets lekkers gemaakt voor op tafel, waaruit de kinderen konden kiezen. Van fruitsalades tot groentespiesjes, en van worstenbroodjes tot pannenkoeken met suiker of stroop. Wat een lekkernij en wat een gezelligheid. We kijken nu alweer uit naar de kerstbrunch van 2017!


Kerstkaarten naar huis versturen

 

Bij de kerstperiode hoort natuurlijk het versturen van een kerstkaartje. Maar waar komt dat kaartje vandaan? Hoe krijgen wij een kaartje bij onze papa’s en mama’s thuis? Nou, als je daar antwoord op wil, moet je het maar aan één van onze dolfijnen vragen. Zij zullen je zo uitleggen welke stappen je moet nemen om een kaartje bij iemand thuis te krijgen. O ja, en een belangrijke tip: vergeet geen postzegel op het kaartje te plakken...


Onze zonnestraaltjes

 

Zoals alle groepen op de Viermaster in de eerste weken van het schooljaar doen, doet ook de Optimist aan groepsvorming. Wie ben ik? En bij wie zit ik in de klas? Alle kinderen zijn al meteen op de eerste schooldag op de foto gegaan met op de achtergrond een stralend zonnetje. In de klas hebben we een prachtige bord met fotolijstjes waarin al onze knappe koppies te zien zijn. Aan de hand van dit bord hebben wij de eerste dagen kunnen zien of we er allemaal waren en oefenden we elkaars namen.


Spelen IN de zandtafel

 

Het thema ‘Zomer’ kan natuurlijk niet zonder een zandtafel waarmee het strand kan worden nagebootst. Heerlijk om te zien hoe onze peuters genieten van het zand dat tussen hun vingers door glijdt. Sommige kinderen zijn er dan ook niet weg te krijgen. 
Dat peuters leren door te ervaren wisten we. En dat peuters helemaal op kunnen gaan in hun eigen spel wisten we ook. Wat we alleen nog niet hebben meegemaakt bij de Optimist is dat deze wetenschap door een peuter op de volgende geheel eigen wijze werd uitgevoerd: de juffen kunnen wel ‘zeggen’ dat een zandtafel het strand voorstelt, maar het ultime strandgevoel creëer je als peuter toch echt zelf, door er met je billen lekker in te gaan zitten. De juffen werden verrast door deze heerlijke actie, maar onze jongste peuter Sienna genoot ervan.    


Damien vaart verder

Onze oudste peuter Damien is slechts een paar weken na de zomervakantie al zover dat hij over mag naar groep 1/2E. Wij wensen Damien veel plezier in de kleutergroep. We zien je vast nog wel eens voorbij komen. 


Bezoek aan de bibliotheek

 

In het kader van de Kinderboekenweek hebben de kinderen van de Optimist op woensdag 21 september 2016 de bibliotheek Aanzet in Papendrecht bezocht. We hebben daar leuke boeken gezocht, samen en alleen boeken gelezen en gespeeld in de prentenboekenhoek. Alle kinderen hebben een boekje uitgezocht die we vervolgens zelf hebben mogen scannen, zodat we ze mee naar de klas mochten nemen. In de klas hebben we deze boeken nog tot de herfstvakantie mogen houden, zodat we ze nog lekker vaak hebben kunnen lezen. 


Oude peuters of jonge bejaarden?

 
De Kinderboekenweek had dit jaar het thema 'Opa en oma, voor altijd jong'. En hoe leuk is het dan om een kijkje in de toekomst te nemen... Onze 'Optimistjes' zijn gefotografeerd en door de tijdmachine gehaald die hen bracht naar het jaar 2080. Waar de één stond te lachen om zijn eigen foto, vond de ander het toch een ernstige zaak. Wij vinden ze in ieder geval erg leuk geworden: de jonge bejaarden van de Optimist! 


Opa's en oma's bezoek

 
In de afgelopen weken, waarin wij het vooral hebben gehad over boeken en opa's en oma's, was het dan ook niet gek dat, toen we opzoek gingen naar passende activiteiten, we uitkwamen op ... hoe kan het ook anders... echte voorlezende opa's en oma's. En die waren er in overvloed te vinden. Wat vonden de kinderen dit leuk! 


Kastanjes zoeken


Op woensdag 5 oktober zijn de kinderen van de Optimist alvast opzoek gegaan naar kastanjes voor het thema ‘herfst’ wat na de herfstvakantie zal starten. In het speeltuintje tegenover de Viermaster aan de Douwes Dekkerlaan staat een kastanjeboom en daar zijn we naartoe gegaan. We moesten goed zoeken, want er waren al wat kleutergroepen ons voorgeweest. Het zoeken was een feestje, maar de tas die we bij ons hadden en hoopten te kunnen vullen, bleef akelig leeg. Na een klein laagje kastanjes te hebben verzameld en heerlijk in de speeltuin te hebben gespeeld, gingen we weer terug naar de klas. 
De vrijdag erna werd onze voorraad stevig aangevuld door Fedde, die samen met zijn mama kastanjes voor de klas had verzameld. Wat een lieverd! 


Pannenkoeken bakken


Op woensdag 12 oktober hebben alle kinderen met klassenmoeder Marloes pannenkoeken gebakken. Nadat de eieren en de melk door het beslag waren geklopt, hebben de kinderen allemaal om de beurt op een verwarmplaatje hun eigen pannenkoek mogen bakken. Dit was ontzettend spannend, maar vooral ook heel erg leuk. Na het bakken hebben de kinderen de pannenkoek versierd en opgegeten. Jammie!  


"Onze zonnestraaltjes"

 

Vandaag was het dan zo ver: ook voor de peuters van de Optimist - de Dolfijnen is het nieuwe schooljaar aangebroken. Voor de één was de dag wat spannender dan voor de ander, maar we hebben alweer goed van en met elkaar genoten. Er is door de kinderen heerlijk gespeeld met klei, auto's, zomerse verkleedkleding, de poppen in de huishoek, bouwmateriaal en zomerse puzzels. Omdat het nog zo lekker warm is, kunnen we nog een paar weekjes met het thema ZOMER verder. En daar hoort natuurlijk ook een zandtafel en een zwembadje van Play Mobile bij, want wat is er leuker dan spelen met zand en water. De kinderen hebben ook vandaag voor de verjaardagskalender een vel met fleurige stippen beplakt en ze zijn op de foto geweest met een vrolijk zonnetje. 

De sfeer zat er in ieder geval alweer lekker in: de peuters hebben er zin in! Klik hier voor de andere foto's